Live.Love.Laugh

Live Love Laugh: Depressions. Silent Killer.

Assalamualaikum, ❤

Im sure there are some of you depressed right now. Tak kisah la, awak depressed/tertekan sebab apa sekali pun. Saya nak kongsi satu kisah di mana awak boleh lihat sesuatu. Dan bangun. Dan terus berjuang untuk keluar dari apa yang menakutkan awak. Its okay. You will survived. You just have to believe in yourself.

Berada dalam situasi kecewa dan putus harapan bukan suatu yang senang. Walaupun orang lain boleh cakap ‘alah orang lain ada masalah jugak. Orang lain ada masalah lagi besar la.’ Its okay. Awak biarkan dan terus senyum. Sebab? Mereka tak pernah ada dalam situasi awak. BERPERANG DENGAN JIWA DAN MINDA AWAK SENDIRI. BENCIKAN DIRI AWAK SENDIRI. MENJADI MANGSA PERBUATAN ORANG LAIN. LUKA HATINYA. PENUH PARUT WALAUPUN TAK KELIHATAN.

Jangan salahkan mereka. Mana mungkin mereka boleh faham sedangkan awak tak faham diri awak sendiri. Kan? Masa ni, bagi yang bernasib baik, akan jumpa seseorang yang takkan pernah bosan dan terus bertahan untuk membantu awak keluar dari ketakutan awak. Tp ramai yang keseorangan. Saya yakin awak akan keseorangan untuk mengatasi ketakutan awak. Teruskan senyum kerana yakin Allah s.w.t takkan pernah meninggalkan awak. Dia sedang menguji untuk diberi ganjaran yang besar.

Kalah lagi? Tak mampu senyum? Its okay awak. Teruskan. Esok teruskan lagi untuk berubah, untuk buang emosi yang melampau. Esok cuba bangun dengan semangat baru. Tak ada siapa yang mampu tolong awak melainkan diri awak sendiri. Its you who wake up at 3am and crying. Its you who will smile again next morning. Its you and its up to you. Trust me, everything is going to be okay.

Cepat atau lambat. Awak akan sembuh. Sepenuhnya. It may takes a few months or a few years. But trust me, if you work hard for it, you will succeed. One day, you will overcome your fear and became normal.

People always said cancer is the end of life. But depressions are the worst. It kills you, your hearts, your minds, your strength and your loved ones. It will kill them all. Mess up everything. And people will blame you for everything ‘it’ did. Pity you. But I feel you.

Its okay my dear. It may takes a long time for you to recover alone. But insya Allah, it will worth it. You will be fine. Tapi awak kena bersedia dengan hakikat bahawa in every battle, you will lost something/someone. But thats okay, because Allah said,
‘what is meant to be, will find it ways’

After you have recovered, thanks Allah for the lessons, for the broken hearts, for the dissapointment. Allah takkan menciptakan sesuatu peristiwa dan kejadian tanpa sebab disebaliknya.

Now, its your time to shine again. Live your life to the fullest. You have done your best walaupun masa tu awak dalam keadaan tak stabil. Masih tercari-cari. Tapi kalau awak rasa awk dah buat yang terbaik untuk semua orang, biarkan. Untuk kesekian kalinya, biar Allah lakukan kerjaNya. Allah adalah sebaik-baik perancang dan pelaksana. Allah yang pegang hati tiap manusia.
Tiada daya upaya melainkan dengan kekuasaan Allah.

Bagi yang masih struggle, its okay to cry every night. If thats makes you smile the next morning. Let your tears fall. People will judge you anyways but thats okay. Dont blame them. Because they dont know how it feels to compete dengan diri sendiri.

If you are not confident with the people around you, its okay to be alone. To choose to be alone for a while. Because it will be more scary if you hurts others. Awak tau awak tak sengaja. Tapi mereka? Tak tahu. Its your own battle. You know yourself better.

I know all of you will survived.

16265672_1539680009393558_3516365219711865381_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s